Apartman Gürültü Şikayeti – Rahatsız Eden Komşu Nereye Şikayet Edilir? {2025}

Apartman Gürültü Şikayeti, Şehirleşme ile birlikte toplu yaşam ortamları bir hayli arttı. Eskiden 3 – 5 katlı olan apartman daireleri şimdilerde 20 ve üzeri kat sayısına kadar çıktı. Tabi çok katlı apartmanlarda gürültü şikayetleri de olmuyor değil. Gürültüden rahatsız olduğunuz komşunuzu nereye şikayet edeceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre. Apartman gürültü şikayetinden bir çok kişi mağdur durumda. Komşularını birden fazla defa uyarsalar da aynı gürültünün devam etmesinden şikayetçi olan hane sahipleri bunu belirli kurumlara bildirebiliyorlar şikayet hattı ne nasıl yapılır nereye şikayet edebiliriz ?

Eğer üst katta 3-4 çocuğu olan ve komşularına karşı saygısız ve vurdum duymaz bir komşunuz varsa işiniz zor. Bu başlık sizlere yeni kanun hükümlerine göre apartmanda gürültü şikayetleri, rahatsız eden komşu, ses yapmanın cezası, uyarı yazısı nasıl yazılır, bu işin yönetmeliği ya da kanunu Resmi Gazete’de belirtilen düzenlemesi nasıldır nedir? Site ve apartman kurallarına uymayanlar nereye şikayet edilir? gibi sorularınızın yanıtını vereceğiz.

Apartmandaki Gürültüden Herkes Şikayetçi

Gürültü Yapan Komşuyu Şikayet Etme
Gürültü Yapan Komşuyu Şikayet Etme yolları

Bazı zamanlar kendi aile fertlerimiz ile bile anlaşamamamıza rağmen, alt ya da üst komşunun gürültüsüne dayanmak hayli zor. Anlayışlı olsak dahi bunun da bir sınırı var tabi. Son yıllarda komşusu ile yaşadıkları sıkıntıları mahkemeye taşıyan binlerce kişi var. Komşusuyla yaşamış olduğu problemleri çözümlemek yerine, daha ileri boyuta taşıyan ve bunun sonucunda “hakaret” “yaralama” gibi suçları işleyen kişiler dahi bulunuyor. Bu nedenle toplu yerlerde yaşıyorsanız sosyal hayata uymak hepimizin görevidir. Gürültü yapmakta ısrarcı olan ve sürekli sizi rahatsız eden komşunuz hakkında neler yapabilirsiniz biraz da onu anlatalım.

Apartmanda Gürültü Yapmanın Cezası Yılında Nedir?

gürültü yapmanın cezası

2005 senesinde Resmi Gazete’de yayınlanmış olan Kabahatler Kanununda GÜRÜLTÜCÜ KOMŞULAR için bir madde yer almaktadır. Bu madde şöyledir;

Gürültü 

Madde 36 – (1) Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.

(2) Bu fiilin bir ticarî işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

(3) Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir.

Kanunda söylendiği üzere, eğer kişi herhangi bir şekilde bir başka kişinin huzurunu bozacak tarzda gürültüye neden oluyor ise, bu kişiye 250 liradan başlayarak 1461 TL ceza kesilir.

(Bazı forum sayfaları ve bloglarda bu cezanın {2025} yılında 250 liradan başlayarak 1461 TL.’ye yükseltildiğine dair doğruluğu kanıtlanmamış haberler yeralmaktadır.)

Eğer gürültüyü yapan kişi ya da kişiler bir işletme ise, bu defa daha büyük ceza ile karşılaşacaktır. İş yerine 5.000 TL ile 29500 TL arasında ceza kesilecektir.

Apartmanda Gürültü Nedir? Desibeli Kaçtır? Hangi Saatlerde Gürültü Yapılmaz?

Gürültü 2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Resmi Gazete’de yayımlanmış olan bir düzenleme sayesinde aşağıda anlatılan şekilde düzenlendi. Bu yasaya göre ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü olarak Konutlarda şahısların kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklı olan; ( http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/11/20151118-4.htm )

Kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme,

Televizyon seyretme, radyo dinleme, her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi, mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı gibi ekipmanları kullanmak,

Hava kanalları, temiz ve pis su tesisatı, jeneratör, hidrofor, kompresör, yakma kazanı, asansör, çöp bacaları, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar,

Evcil hayvan sesleri ile bina içinde yapılacak tadilat nedeniyle oluşan gürültüyü,”

ifade eder.

Burada asıl söylenmek istenen komşunun müzik aleti çalması, evcil hayvan beslemesi, askere giden oğlunu uğurlaması için yapılan kutlama, ya da konuşması gürültü unsurlarını oluşturmaktadır. Herhangi bir olayı sesli şekilde kutlayan komşunun bu olayın sürekli olmaması nedeniyle, gürültüye katlanılması gerektiği anlamını taşımaz. Tabi komşular arasındaki iyi diyaloglar ile bunlar görmezden gelinebilir.

Gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir?

Closeup portrait middle aged annoyed unhappy stressed woman covering ears looking up stop making loud noise giving me headache isolated green background. Negative emotion, reaction, face expression

Eğer komşunuz ile gürültü konusunda bir türlü anlaşamadıysanız, şikayet etmeye karar verdiyseniz, başvurabileceğiniz 2 farklı makam bulunmakta.

  1. Kolluk kuvvetleri ve belediye zabıtaları (Polis, Jandarma, Zabıta) (Kabahatler kanunu gereğince)
    • Alo zabıta:153
    • Alo polis: 155
    • Jandarma: 156
  2. Cumhuriyet Başsavcılığı (Adliye) (Türk Ceza Kanunu Gereğince)

Apartmanda Köpek Besleyen Komşu Nereye Şikayet Edilir?

Apartmanda kedi ya da köpek besleyen komşulardan da çoğu kişi şikayetçi. Hayvanların hangi saatte ses çıkaracağı pek belli olmuyor. Sabahın bir vaktinde ya da gecenin ortasında yüksek ses çıkarabilirler.

Tabi bu hayvanı besleyen kişinin de komşularını rahatsız ettiğinin bilincinde olması gerekir. Eğer apartmanda köpek besleniyor ve bu köpek gürültü yapıyorsa bunu öncelikle komşunuz ile sakin bir şekilde konuşmalı, uzlaşmaya gidilmediği taktirde şikayet edebilirsiniz.

Apartmanda Kedi Besleyeni Nereye Şikayet Edebilirim?

Kedilerde apartman sakinlerinin şikayetçi olduğu hayvanlardandır. Eğer komşunuz kedi besliyor ve bu kedilerin sesinden rahatsız oluyorsanız (gerçekten rahatsızlık verecek kadar ses oluşuyorsa) bununla alakalı da şikayet hakkınız vardır.

Komşum Eşini Dövüyor Nereye Şikayet Etmeliyim?

Komşum Karısını (hanımını) dövüyor nereye şikayet edilir? Karı-koca arasına girilmez sözü toplumumuzda kabul görmüş bir sözdür. Fakat duyduğunuz sesler sizi rahatsız edecek durumdaysa ve ortada bir suç unsuru varsa, bu durumu hem kolluk kuvvetlerine, hemde Cumhuriyet Başsavcılığına bildirebiliyorsunuz. Tabi polis çağırdığınızda anlık müdahele yapılamayabilir. Çünkü geldiğinde kavga bitmiş olabilir.

Apartman Gürültü Şikayet Dilekçe Örneği

Basit bir dilekçe ile kişi Adliyeye giderek yazılı olarak suç duyurusunda bulunabiliyor. Örnek dilekçe;

ŞİKAYETÇİ SAHİBİ: adınız soyadınız..

SUÇ TARİHİ: (gürültü yapıldığı tarih)

ŞÜPHELİ : Gürültü yapan komşunun adı soyadı

SUÇ: Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma

NETİCE ve TALEP:

…… İli İlçesi, Mahallesi/Köyü, … Sokağı … Apartmanında ikamet etmekteyim. Apartmanımızda .. nolu dairede ikamet etmekte olan … isimli şahıstan şikayetçiyim. Bu şahıs veya şahıslar gürültü yapmakta ısrar etmekte ve huzurumuzu bozmaktadırlar. Kendilerini defalarca ikaz etmeme rağmen gürültü yapmakta ısrar etmekteler. Kişilerin Türk Ceza Kanununun 123 maddesinde yer alan “Kişilerin Huzurunu ve Sukununu Bozma” Suçunu işlediklerinden kişiler hakkında adli yönden işlem yapılmasını istiyorum.

Gereğini arz ederim. 13/01/{2025} TARİH….

“Apartman Gürültü Şikayeti – Rahatsız Eden Komşu Nereye Şikayet Edilir? {2025}” üzerine 5 yorum

  1. Geri izleme: Pingback
  2. Geri izleme: Pingback
  3. Geri izleme: Pingback
  4. Geri izleme: Pingback
  5. Geri izleme: Pingback

Yorum yapın